Pomen prostovoljstva

Danes je mednarodni dan prostovoljstva, zato bomo naš blog posvetili prostovoljstvu in njegovemu izjemnemu vplivu na posameznike in družbo.

 

Prostovoljstvo je več kot le nesebično dejanje pomoči, saj predstavlja močno orodje za ustvarjanje boljše skupnosti, razvoj osebnosti in oblikovanje trajnostnega družbenega razvoja.

 

Ljudje se odločijo za prostovoljstvo iz različnih razlogov. Nekateri želijo pomagati posameznikom v stiski, drugi vračajo organizaciji, ki jim je nekoč pomagala. Nekateri si prizadevajo višati kakovost življenja v lokalni skupnosti, medtem ko drugi sanjajo o spreminjanju sveta na bolje. Ob tem osebnostno rastejo in pridobivajo neprecenljive izkušnje.

 

Prostovoljstvo je delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji opravlja brez pričakovanja materialnih koristi zase, v dobro drugih ali splošno korist. Lahko se izvaja na neformalen način ali v okviru prostovoljskih organizacij in programov.

 

Prostovoljsko delo zajema raznovrstna področja, kot so socialno varstvo, vzgoja, kultura, zdravje, okolje, šport in še več. Prostovoljci so posamezniki različnih starosti, znanj in izkušenj, vendar je ključno, da so odgovorni in primerno usposobljeni za delo, ki ga opravljajo.

 

Kakšne »koristi« lahko prostovoljec pričakuje od svojega dela?

  • Osebna rast: prostovoljstvo omogoča razvoj novih spretnosti, širjenje obzorij in izboljšanje sposobnosti reševanja problemov. Delo v raznolikih okoljih spodbuja osebno rast in samopodobo.
  • Socialna mreža: sodelovanje v prostovoljskih dejavnostih gradi trajne prijateljske vezi in koristi tako osebnemu življenju kot karieri.
  • Dobro počutje: raziskave kažejo, da prostovoljci doživljajo več zadovoljstva in manj stresa. Pomoč drugim ustvarja občutek namena in povečuje splošno duševno dobro počutje.

 

Prostovoljci igrajo ključno vlogo pri oblikovanju trdne in povezane skupnosti. Njihovo delo prispeva k občutku pripadnosti in medsebojnemu zaupanju, kar krepi družbeno kohezijo. Prostovoljci so tudi gonilna sila pri razvoju lokalnih skupnosti, prispevajo k izboljšanju infrastrukture in ustvarjanju boljšega življenjskega okolja za vse. Prostovoljstvo pomembno prispeva tudi k reševanju številnih družbenih problemov, s čimer izboljšuje kakovost življenja ljudi na globalni ravni.

 

Prostovoljstvo je ključna sestavina trajnostnega družbenega razvoja. S svojo močjo krepi različne skupnosti, spodbuja medsebojno povezovanje in oblikuje bolj sočutno in solidarno družbo. Hkrati pa prinaša številne osebne koristi, ki bogatijo življenje posameznikov. V svetu, ki poudarja posameznika, prostovoljstvo odpira vrata k močnejšim skupnostim in boljši prihodnosti za vse.

 

Ob vsem naštetem si želimo, da se na današnji dan, mednarodni dan prostovoljstva, ne sprašujete več, zakaj postati prostovoljec ali prostovoljka, ampak samo še kje in kako to postati čim hitreje.

Spremljajte nas na Facebooku!

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.