Ob zaključku projekta Kje je prostor

Projekt Kje je prostor v Postojni? je projekt začasne rabe praznih prostorov. V Postojni je kar nekaj praznih prostorov, različnih kvadratur, namembnosti in na različnih lokacijah. Namen projekta je bil povezati lastnike prostorov s potencialnimi uporabniki, ki bi prazne prostore oživeli, jim dali novo vsebino in seveda v upanju, da se te nove vsebine tudi ohranijo. Lastniki so prostore oddali brezplačno za en mesec, s čimer so omogočili uporabnikom testiranje ideje z minimalnimi stroški.
Izbira, da se projekt izvaja na Tržaški cesti izhaja iz dejstva, da je tukaj kar nekaj lokalov v katerih ni več dejavnosti, ulica je vsak dan bolj prazna ter brez vsebine in življenja. Da bi projekt dobil čim več možnosti za uspeh, se je izvajal v času festivala Zmaj `ma mlade, saj takrat oživi mestno jedro, projekt Kje je prostor v Postojni? pa je tako prostorski in časovni podaljšek festivala. Med festivalom smo dali nove vsebine v tri prostore, v enem je lastnica uredila razstavo svojih likovnih del, na Tržaški 35 so se v programu Z druge strani Javornikov povezali ponudniki raznih storitev in izdelkov iz občin Bloke, Cerknica in Loška dolina, ki se vsak dan predstavljajo v pop up turistični točki. Na Tržaški 34 pa so se združili lokalni ustvarjalci in svoje izdelke ponudili v pop up prodajni galeriji Lokalc. V njej so organizirali tudi različne delavnice za otroke in odrasle, ter delavnico na kateri so vabljeni umetniki spoznavali zgodbo o pastirčku Jakobu in skupaj ustvarili dela v različnih tehnikah, ki so na ogled v Notranjskem muzeju. Za zaključek projekta pa pripravljajo še Zmajčka zamenjavčka, kjer bo mogoče zamenjati otroška oblačila.
V sklopu projekta so se izvajale tudi različne prostorske intervencije na zunanjih javnih površinah na Tržaški ulici, tako je potekala skupnostna akcija Plaža za vse! kjer smo skupaj s prebivalci ustvarili prvo postojnsko plažo na kateri lahko uživate v vodnih inštalacijah, peskovnikih in ležalnikih. Nad plažo so najbolj navdušeni otroci, ki so tam preživeli marsikateri prosti trenutek. Poleg plaže je na Tržaški tudi dnevna soba, knjižnica, igralnica in pa zabojčki z zelenjavo, ki so jih izdelali in zasadili otroci med počitnicami v MCP-ju.
Vse prostorske intervencije so imele namen, da spodbudijo prebivalce k razmišljanju o prostoru, o njegovem pomenu za naše življenje, o alternativah parkirnim mestom in kako je mogoče z majhnimi intervencijami narediti velike spremembe, če pri tem sodeluje skupnost.
Izkazalo se je, da je tema oživitve Tržaške ceste zelo aktualna, zanimiva in da je volje za sodelovanje zelo veliko, saj se je projektu pridružilo veliko število posameznikov in organizacij, ki so pripomogli k njegovi uspešni realizaciji.
Projekt se je zaključil 18. septembra z novo delovno akcijo ureditve skupnostnega vrta za staro porodnišnico.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.