Že med sprehodom po Tržaški ulici se pokaže zaskrbljujoče stanje vedno večjega števila praznih prostorov, ki siromašijo mestno jedro z vse manjšo ponudbo aktivnosti, storitev in produktov za njegove meščane in obiskovalce. Na drugi strani je vse več organiziranih skupin in ustvarjalcev, ki želijo delovati, a kot oviro navajajo pomanjkanje dostopnega in finančno dosegljivega prostora.
Projekt KJE JE PROSTOR V POSTOJNI? opozarja na neizkoriščen prostorski potencial mesta, na neizkoriščen potencial ljudi, ki brez prostora ne morejo polno delovati, ter na neizkoriščen potencial skupnosti, če ta nima priložnosti sodelovati.

Zakaj projekt KJE JE PROSTOR V POSTOJNI?

Namen projekta je opozoriti širšo lokalno skupnost na problematiko vse večjega števila praznih prostorov v centru Postojne ter spodbuditi njihovo začasno rabo za obdobje enega meseca. Projekt, ki ga organizira delovna skupina Mreže za prostor in regijsko stičišče nevladnih organizacij Boreo, želi povezati lastnike praznih prostorov, potencialne uporabnike teh prostorov ter obiskovalce/odjemalce nove ponudbe v mestu (lokalno skupnost). Seveda si želimo, da bi posledično prinesel tudi trajnejša sodelovanja med lastniki poslovnih prostorov in novimi potencialnimi najemniki ter obogatil obstoječo ponudbo mestnega jedra. Projekt predstavlja priložnost za oživitev mestnega jedra, ki zaradi vse več praznih prostorov izgublja pomembnost za meščane. S tem se tudi razširja začasni javni prostor za sodelovanje, povezovanje in soustvarjanje različnih skupin in posameznikov. S projektom želimo v Postojno vnesti novo dogajanje ter prekiniti začaran krog centra mesta, kjer ni ponudbe, posledično ni ljudi, torej tudi ni kupcev in spet zato ni dejavnosti…

Kako poteka sodelovanje?

Prostori bodo za maksimalno en mesec brezplačno ponujeni ustvarjalcem, skupinam ali posameznikom, ki jim je zaradi visokih stroškov najemnin sicer onemogočeno delovanje. Na eni strani tako vabimo vse lastnike trenutno praznih prostorov, da podprejo projekt ter ponudijo svoj prostor v začasno rabo za želeno obdobje trajanja v sklopu festivala Zmaj `ma mlade (16.8. do predvidoma 17.09.2016).
Na drugi strani se lahko zainteresirane skupine in posamezniki prijavijo za sodelovanje z aktivno predstavitvijo svoje ponudbe. Prednost pri izboru imajo uporabniki, ki s svojo dejavnostjo bogatijo mesto in ki imajo interes dolgoročnega najema.

Tako lastniki prostorov kot začasni najemniki svoje sodelovanje v projektu potrdijo z izpolnjenim kratkim vprašalnikom in podpisano izjavo o sodelovanju.
Povezava do vprašalnika za lastnike >
Povezava do vprašalnika za zainteresirane uporabnike >

Kakšne aktivnosti bodo potekale v praznih prostorih?

Projekt je odprt za vse potencialne sodelujoče ustvarjalce, posameznike, skupine, organizacije…, ki bi želeli prostor uporabljati za opravljanje svoje dejavnosti oziroma srečevanja in te možnosti zaradi finančne nedosegljivosti prostorov doslej niso imeli. Točen nabor aktivnosti je odvisen od izkazanega interesa potencialnih najemnikov, naj pa naštejemo le nekaj izmed možnih:

 •  izobraževalne delavnice
 •  delavnice ročnih spretnosti
 •  razstavni prostor - delavnica ustvarjalca (šivilja, keramičar, ročne spretnosti, popravljalec koles...)
 •  galerija, razstavni prostor
 •  literarni večeri, predavanja
 •  predstavitev društev in izvajanje njihovih aktivnosti
 •   izložbena prodajalna lokalnih umetnikov

Seveda pa lahko vsak lastnik prostora prek vprašalnika izrazi svoje želje oziroma omeji uporabo za določene aktivnosti. Slednje bodo torej odvisne od želja lastnikov in interesov začasnih najemnikov, v projektni skupini pa si želimo čim bolj raznovrstne ponudbe in vključevanja vseh starostnih skupin.

Kdaj bo potekal projekt?

Aktivnosti projekta tečejo že od maja letošnjega leta, začasna raba prostorov pa bo potekala od 16.8. do predvidoma 17.09.2016 v času festivala Zmaj `ma mlade.

Kako potrdim sodelovanje?

Ne glede, ali ste lastnik praznega prostora ali potencialni najemnik, svoje sodelovanje prijavite z izpolnitvijo vprašalnika.

Zakaj sodelovati?

 • možnost srečanja s potencialnimi novimi najemniki.
 • ureditev prostora (čiščenje, osvežitev).
 • programska zapolnitev prostorov in vzdrževanje sta veliko cenejša kot fizična prenova prostorov.
 • prazni prostori na dolgi rok povzročajo škodo znotraj hiše: pokanje cevi, zastajanje vode,..
 • nezasedeni prostori povzročajo škodo v zunanjosti hiše: vandalizem, smetenje, zanemarjenost, plevel in listje

Na tej povezavi si lahko ogledate zemljevid praznih prostorov.

O priložnostih začasne rabe praznih prostorov na Tržaški ulici bo tekla beseda na dogodku, ki ga Delovna skupina za začasno rabo pri Mreži za prostor, Postoj na živi ulici in Boreo organiziramo v Postojni, 14. 6. 2016 ob 18. uri v pritličju hiše na Tržaški 31.

Več o dogodku in prijave:
http://boreo.si/dogodki/posveti/284

Fotogalerija: Zemljevid praznih prostorov


 • Zemljevid praznih prostorov: zemljevidkarta_1_jpg.jpg
Spremljajte nas na Facebooku!

Povezave

 

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.