Aktualno

Podnebju prijaznejši dogodki - video z napotki

28. avgust 2024

Povezava do vira: https://www.umanotera.org/novice/podnebju-prijaznejsi-dogodki-izsel-video-z-napotki/

V Umanoteri so pripravili video z napotki, kako organizirati dogodke, da bodo podnebju in naravi prijaznejši.

VIDEO O ORGANIZACIJI PODNEBJU PRIJAZNEJŠIH DOGODKOV

 

Poleti 2024 je Slovenija gostila pester nabor dogodkov v različnih regijah, ki so pritegnili tako domačine kot turiste. Še posebej aktivna so bila večja mesta in obalna območja, kjer so prevladovali kulturni, glasbeni in gastronomski festivali. Pred prihodom jeseni in nove sezone je čas za refleksijo, načrtovanje in uvedbo izboljšav.

Dogodki so načeloma priložnost za druženje in sprostitev. So pa tudi vir emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi prevozov, porabe energije, ponudbe hrane in pijače, infrastrukture ter nastajanja odpadkov. V videu direktorica Umanotere Gaja Brecelj izpostavlja: »Ne glede na raznolikost dogodkov največ emisij toplogrednih plinov praviloma povzročijo prevozi. Zato je spodbujanje trajnostne mobilnosti vrhovno vodilo organizacije podnebju prijaznejših dogodkov.«

»Vsak večji dogodek je en res velik, čudovit praznik. Še večji praznik pa postane, če po njem ostanejo zgolj lepi spomini.« (Cene Prevc, ambasador trajnosti, Planica 2023 FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju)

Dogodki so pogosto povezani tudi s precejšnjo porabo energije. Organizatorji podnebju prijaznejših dogodkov izbirajo energetsko učinkovita prizorišča, kot je npr. kranjski Grad Khislstein, kjer se kar na grajskem dvorišču odvija dogodek za promocijo kranjske gastronomije Kranjska dolga miza in kjer se oskrbujejo z energijo iz obnovljivih virov za razsvetljavo in napajanje električne in elektronske opreme.

Največkrat ne največji vir emisij, pač pa zelo viden del dogodkov je hrana. Organizatorji lahko povabijo v svojo zeleno zgodbo obiskovalce s ponudbo rastlinske, ekološke, lokalne, sezonske hrane in napitkov iz pravične trgovine, kot to že vrsto let počne Umanotera. Sodelavka Umanotere Nika Tavčar v videu poudarja: »Dogodki so tudi odličen komunikacijski kanal. So priložnost, da obiskovalci izkusijo nizkoogljične prakse in se poučijo o njihovih koristih. Zato podnebju prijaznejšo hrano ne samo ponujamo, ampak udeležence dogodkov nanjo tudi opozarjamo v vabilih in z oznakami na prizorišču.« Dodaja še, da si prizadevajo tudi za naročilo ravno pravih količin živil, tako da ne nastaja odpadna hrana. Če po dogodkih ostane hrana dobre kakovosti, ta nikoli ne pristane med odpadki.

Postrežba hrane je na dogodkih pogosto tudi največji povzročitelj odpadkov. Najbolj problematična je pri tem plastika. V nevladni organizaciji Ekologi brez meja so zato razvili smernice za Zero Waste prireditve in organizatorje podpirajo pri preprečevanju nastajanja odpadkov, ponovni uporabi in ločenem zbiranju odpadkov.

Organizacija podnebju prijaznejšega dogodka zahteva upravljanje z emisijami in načrtovanje ukrepov za zmanjšanje emisij. Pri tem lahko organizatorjem pomaga izračun ogljičnega odtisa. V zadnjih letih ga sistematično merijo na poslovni borzi Conventa. Gorazd Čad, direktor Toleranca marketinga, ki borzo organizira, v videu deli izkušnje: »Z merjenjem ogljičnega odtisa smo pridobili realno sliko o vplivu Convente na podnebne spremembe. To nam omogoča načrtovanje ukrepov za zmanjšanje emisij na najpomembnejši področjih, preverjanje njihove učinkovitosti in doseganje stalnih izboljšav.«

Sicer je res, da vsak dogodek povzroča emisije toplogrednih plinov in škodljive vplive na okolje. Hkrati pa so dogodki odlična priložnost za promocijo trajnostnih praks. Podnebju prijaznejši dogodki so tudi privlačni za vse bolj ozaveščene obiskovalce in sponzorje. Poleg tega pa so bolj sprejemljivi za skupnosti, ki jih gostijo.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.