Aktualno

Boreo razpis Varstvo okolja

25. maj 2023

Z oddajo poročil se je konec aprila dokončno zaključil naš razpis Varstvo okolja.

Trem nevladnim organizacijam iz Primorsko - Notranjske regije smo v Boreu z razpisom sofinancirali tri projekte, ki so jih izvedli v partnerstvu ali samostojno.

Zavod Symbiosis, so. p. so v svojem projektu "Mi za metulje" želeli okrepiti ozaveščenost o pomenu ohranjanja ekstenzivnih travnikov na Blokah. Rdeča nit njihovih aktivnosti so bili metulji, ki so ena najpomembnejših skupin živali v Naturi 2000 na območju Bloščica. Za predšolske otroke in učence prve triade so pripravili ozaveščevalne delavnice, v katerih je sodelovalo 74 otrok, ki so preko igre spoznavali svet metuljev, njihov razvojni krog in pomen metuljev v ekosistemu. Za glasilo Bloški korak so pripravili dva članka o metuljih in skupaj s strokovnjaki opravili monitoring o metuljih ter podali oceno ohranjenosti habitata. Pripravili in izvedli so tudi naravoslovni izlet. Osrednja aktivnost njihovega projekta pa je bila revitalizacija travnika v bližini Velikih Blok, ki so ga s pomočjo članov društva Drobnovratnik očistili lesnih rastlin, ki so jih pustili zgolj na mejah travnika, da bi preprečili širjenje intenzivnejše rabe na območje travnika.

V društvu Dolomitne lutke so s projektom "Čista in pitna voda izziv in priložnost regije" želeli z analizo obstoječih informacij in s pomočjo dodatnih raziskav na območju Loške doline pripraviti predstavitev trenutnega stanja voda ter možnosti za prihodnjo rabo in ohranjanje voda. Zaposleni v društvu ter prostovoljci so analizirali relevantne podatke o stanju voda v Loški dolini in opravili dodatne raziskave terena. Vse zbrane podatke so objavili na spletni strani društva in z njihovo pomočjo pripravili tri predstavitve za 3 različne ciljne skupine.

Društvo Destilator je v svojem projektu "Rusty Vintage" pripravilo upcycle kolekcije izdelkov, ki so nastali iz starih oblačil, ki so jih zbrali preko javnih pozivov s pomočjo aktivacije lokalnih prebivalcev.  Izbrane kose oblačil in platna so očistili, po potrebi popravili in / ali predelali ter ustvarili kolekcijo unikatnih oblačil in pohištva z avtorskim potiskom (Maja Modrijan). Poleg tega so oblikovali tudi novo storitev: možnost tiska na oblačila strank, po naročilu – s tem pripomorejo, da posamezniki oblačila, ki jih sicer ne nosijo in so jih nameravali zavreči, obdržijo v svoji garderobi in jih ponovno vzljubijo. Z enakim namenom so organizirali tudi delavnico zarjavelega tiska na tekstil, da bi tehniko prenesli na čim več posameznikov.

V Boreu smo s projekti, ki smo jih sofinancirali, zelo zadovoljni. Veseli smo, da smo lahko s prispevkom 2.000 € za posamezen projekt prispevali k izvedbi. Organizacijam čestitamo za izvedbo projektov, ki pomagajo pri ozaveščanju ljudi in varstvu okolja. Hkrati pa se zahvaljujemo Ministrstvu za javno upravo, ki nam s sredstvi iz Sklada NVO omogoča tako in drugačno podporo nevladnim organizacijam v regiji.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.