Aktualno

Izbran je prvi projekt na javnem pozivu za hiter odziv!

6. september 2021

Povezava do vira: https://www.cnvos.si/novice/2888/izbrali-smo-prvi-projekt-na-javnem-pozivu-za-hiter-odziv/

Potrdili smo prvi projekt na javnem pozivu za hiter odziv, ki je namenjen nujnim zagovorniškim, pravnim in komunikacijskim akcijam nevladnih organizacij. Prvih šest tisoč evrov iz projektnega sklada bosta prejela Media forum, Center za javno komuniciranje, in BOB, zavod za izobraževanje in kulturne dejavnosti, za izvedbo delavnic za podporo mladim aktivistom pri uveljavljanju pravice do popravka in odgovora.

Verbalni napadi, dezinformacije, sovražni govor s strani podpornikov vlade in provladnih spletnih strani ciljajo na angažirane mlade aktiviste z namenom, da bi jih prizadeli, prestrašili, onemogočili in odvrnili od njihovega nadaljnjega delovanja. To se je okrepilo zlasti v času referendumske kampanje, pričakujemo pa lahko, da se bo ob pripravah na prihodnje volitve še stopnjevalo.

Ustava RS v 40. členu ljudem zagotavlja pravico do popravka in odgovora, vendar so odločbe zakona o medijih, ki urejajo to področje, za večino ljudi nerazumljive in jih težko uveljavljajo v praksi. V Media forumu so v partnerstvu z Zavodom BOB zato oblikovali niz petih strokovnih in praktičnih delavnic, na katerih bodo mladim aktivistom razložili, kako ti pravici aktivno uporabljati in jih usposobili za odgovore na napačne in/ali zlonamerne objave in sovražni govor. Seznanili jih bodo tudi s pravnimi možnostmi za odziv in prijavljanje zlorab oziroma lažnih profilov, ki jih politične stranke uporabljajo za koordinirane napade na posameznice in posameznike, kritične do oblasti.

Delavnice bodo potekale v jesenskem času v prostorih Zavoda BOB v Ljubljani, za Bežigradom. Delavnice bo izvajala priznana medijska strokovnjakinja, pedagoginja in angažirana aktivistka prof. dr. Sandra Bašič Hrvatin.

V skladu za hiter odziv, ki ga omogoča Open Society Initiative za Evropo v okviru Open Society Foundations nam ostaja še 94.000 evrov. Ali je vaš projekt primeren, in kako ga prijaviti, preverite tukaj. Prijave sprejemajo do porabe sredstev.

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.