Aktualno

Pomoč starejšim in ostalim v času epidemije

12. marec 2021

V regijskem stičišču nevladnih organizacij Boreo, ki je projekt Mladinskega centra Postojna smo se v letu, ki je za nami, pa tudi v letošnjem letu še posebej povezali z lokalno skupnostjo pri skrbi za starejše oziroma ranljive skupine. Že v začetku marca lani, takoj ob pojavu širjenja virusa, smo vedeli, da moramo nujno narediti nekaj, s čimer bomo zaščitili starejše in druge rizične skupine. Kot nevladniki smo vedno 'na preži' za različnimi stiskami ljudi in iskanju rešitev zanje. Nismo imeli idealnih razmer in neomejenih resursov, vedeli pa smo, da moramo ljudem pomagati, da imamo potrebno znanje, veščine in srčnost za to.

Našo pobudo so z veseljem sprejeli na Občini Postojna in razvila se je ideja, da bi starejšim in drugim rizičnim skupinam pomagali pri nujnih opravkih oz. jih opravili namesto njih. Odhod v trgovino, prevzem zdravil v lekarni, plačilo položnic in podobni opravki bi starejše lahko ogrozili, zato smo se odločili ukrepati. Pot do izvedbe zna biti trnova, ampak nam je uspelo. Iz ideje se je razvil informacijsko podprt projekt, ki omogoča koordinacijo prostovoljcev glede na potrebe občanov, ki se pojavljajo skozi čas epidemije. Seveda se je projekt razširil skupaj z razširitvijo potreb. Pri vsakodnevnih nujnih opravkih tako ne pomagamo le rizičnim skupinam, ampak tudi tistim, ki so v karanteni in potrebujejo našo pomoč. Na pozive štaba civilne zaščite Občine Postojna je tako 270 naših prostovoljcev poleg pomoči občanom pomagalo še s pomožnimi deli v  zdravstvu, logistiki, pomoči javnim institucijam, učencem in staršem, Občini Postojna in drugim. Skupaj so do konca januarja opravili preko 550 ur prostovoljnega dela in projekt še vedno teče.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.