Aktualno

Državna pomoč zaradi visokih cen energentov za društva in zavode tudi v letu 2023

29. december 2022

Povezava do vira: https://www.cnvos.si/novice/3194/drzavna-pomoc-zaradi-visokih-cen-energentov-za-drustva-in-zavode-tudi-v-letu-2023/

Začel je veljati Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki tudi za društva (ali zveze društev) in (zasebne) zavode, ki izvajajo pridobitno oziroma gospodarsko dejavnost, ponovno ureja sofinanciranje visokih cen energentov.

Do zneska državne pomoči za sofinanciranje stroškov energentov (električne energije in zemeljskega plina in toplotne pare) je upravičeno tisto društvo ali zasebni zavod, ki:

  •     je registriran za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021 (to pomeni, da imate v svojem temeljnem aktu določene pridobitne dejavnosti),
  •     ima stroške energentov v letu 2023 višje od 1,5 kratnika povprečja cene iz leta 2021,
  •     se ne uvršča kot mali poslovni odjemalec po določbah Zakona o oskrbi s plini ali mali poslovni odjemalec po Uredbi o določitvi cen energije (to pomeni, da vaša predvidena povprečna letna poraba zemeljskega plina presega 100.000 kWh oziroma je vaša skupna priključna moč vseh vaših merilnih mest električne energije večja od 86 kW, ob upoštevanju, da vam je bilo soglasje za priključitev izdano do 21. 7. 2022),
  •     na dan oddaje vloge nad njim ni začet stečajni postopek ali postopek likvidacije ter nima neporavnanih dospelih davčnih obveznosti ter nepredloženih in neporavnanih obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjega leta v višini 50 evrov ali več,
  •     nabavlja električno energijo in zemeljski plin pri zunanjih dobaviteljih kot končni odjemalec in
  •     zanj ne veljajo sankcije, ki jih je sprejela Evropska unija zaradi ruske agresije nad Ukrajino.

Pomoč v obliki nepovratnih sredstev se bo dodelila za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023. V letu 2023 boste tako lahko upravičeni do pomoči za stroške energentov (upravičeni stroški so nakup električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare) za vsak posamezni mesec (torej za mesece januar, februar, marec, april, maj, junij, julij, avgust, september, oktober, november in december 2023).

Novost! Subvencija vam bo odobrena le, če bo izračunana skupna višina zaprošene pomoči presegla 600 evrov!

Pomembno! Društva in zavodi, ki spadate med male poslovne odjemalce, torej vaša predvidena povprečna letna poraba zemeljskega plina ne presega 100.000 kWh oziroma je vaša skupna priključna moč vseh vaših merilnih mest električne energije enaka ali manjša od 86 kW, ob upoštevanju, da vam je bilo soglasje za priključitev izdano do 21. 7. 2022, za pomoč po tem zakonu ne morete zaprositi, saj za vas že velja regulirana cena energentov. Več o tem si lahko preberete tu.

Na voljo je 5 različnih vrst pomoči:

  •     enostavna pomoč za gospodarstvo
  •     osnovna posebna pomoč za podjetja
  •     posebna pomoč zaradi zmanjšanje gospodarske uspešnosti
  •     posebna pomoč za energetsko intenzivna podjetja
  •     posebna pomoč za energetsko internzivna podjetja v posebnih sektorjih

Pri oddaji vloge lahko uveljavljat le eno vrsto pomoči. Za katero vrsto pomoči boste zaprosili, bo odvisno od preračuna vaših upravičenih stroškov.
 
1. Subvencija v okviru enostavne pomoči za gospodarstvo

Zaprosite lahko za povrnitev 50 odstotkov upravičenih stroškov energentov za posamezni mesec.

Zaprosite lahko za največ 2 milijona evrov nepovratnih sredstev, pri čemer se v skupno pomoč vštevajo vse pomoči, ki ste jih za namen pomoči zaradi energetske krize že prejeli.

Upravičeni boste do seštevkov vseh zneskov višin mesečnih pomoči v upravičenem obdobju, torej zneskov za vsak posamezen mesec za strošek posameznega upravičenega energenta. V primeru, da imate več dobaviteljev energenta, se upošteva povprečna cena na enoto energenta vseh dobaviteljev in vseh tarif.

Pomembno! Tokrat je z zakonom določena najvišja možna zgornja cena na enoto energenta v letu 2023, ki jo upravičenec lahko uveljavlja. To je 510 evrov na MWh pri elektriki in 160 evrov na MWh pri zemeljskem plinu. Hkrati je določena najnižja cena na enoto energenta v letu 2023, in sicer 150 evrov na MWh pri elektriki in 79 evrov na MWh pri zemeljskem plinu.

Upravičeni strošek za posamezni mesec se izračuna po spodnji formuli:

Upravičeni strošek posameznega meseca = (p) – p(ref) x 1,5) x q

q = porabljena količina (število enot) energenta (v MWh)

p = plačana cena na enoto energenta (v evrih/MWh), ki ne vključuje davkov in omrežnin ter drugih dajatev. Cena  ne more presegati 510 evrov na MWh za električno energijo in 160 evrov na MWh za zemeljski plin (v primeru, da ste plačali ceno preko teh zneskov, se vam kot plačana cena upošteva največ 510 oziroma 160 evrov).

p(ref) = cena na enoto energenta in se upošteva kot povprečna cena na enoto energenta v RS za leto 2021, vendar največ 62,26  eur/MWh za električno energijo oziroma največ 26,40 eur/MWh za zemeljski plin in ne vključuje vračil davkov in dajatev.

Pomembno! Za izračun upravičenega stroška morate uporabiti samo ceno energenta brez omrežnin in drugih dajatev ter stroška DDV.
 
2. Subvencija v okviru osnovne posebne pomoči za podjetja

Zaprosite lahko za povrnitev 50 odstotkov upravičenih stroškov energentov za posamezni mesec. Pri izračunu osnovne posebne pomoči se bo upoštevalo le 70 % porabljene količine energenta v letu 2021.

Zaprosite lahko za največ 4 milijona evrov nepovratnih sredstev, pri čemer se v skupno pomoč vštevajo vse pomoči, ki ste jih za namen pomoči zaradi energetske krize že prejeli.

Upravičeni boste do seštevkov vseh zneskov višin mesečnih pomoči v upravičenem obdobju, torej zneskov za vsak posamezen mesec za strošek posameznega upravičenega energenta. V primeru, da imate več dobaviteljev energenta, se upošteva povprečna cena na enoto energenta vseh dobaviteljev in vseh tarif.

Pomembno! Tokrat je z zakonom določena najvišja možna zgornja cena na enoto energenta v letu 2023, ki jo upravičenec lahko uveljavlja. To je 510 evrov na MWh pri elektriki in 160 evrov na MWh pri zemeljskem plinu.

Upravičeni strošek za posamezni mesec se izračuna po spodnji formuli:

Upravičeni strošek posameznega meseca = (p) – p(ref) x 1,5) x q

q = porabljena količina (število enot) energenta (v MWh).

p = plačana cena na enoto energenta (v evrih/MWh), ki ne vključuje davkov in omrežnin ter drugih dajatev. Cena  ne more presegati 510 evrov na MWh za električno energijo in 160 evrov na MWh za zemeljski plin (v primeru, da ste plačali ceno preko teh zneskov, se vam kot plačana cena upošteva največ 510 oziroma 160 evrov).

p(ref) = cena na enoto energenta in se upošteva kot povprečna cena na enoto energenta v RS za leto 2021 in ne vključuje vračil davkov in dajatev.

Za izračun upravičenega stroška morate uporabiti samo ceno energenta brez omrežnin in drugih dajatev ter stroška DDV.

Za izračun upravičenih stroškov se lahko upošteva največ 70 odstotkov vaše porabe v istem obdobju v letu 2021. Če ocenjujete ali imate zakupljeno električno energijo za leto 2023 po ceni, ki je nižja od 150 eurov na MWh oziroma ocenjujete ali imate zakupljen zemeljski plin v letu 2023 po ceni, ki je nižja od 79 eurov na MWh, in ne vključuje vračil davkov in dajatev, ste upravičeni do posebne pomoči le za tisti delež ocenjene oziroma zakupljene električne energije ali zemeljskega plina, ki presega ta znesek.
 
Kje lahko vložite vlogo?

Vlogo za pomoč bo potrebno vložiti elektronsko, preko posebne aplikacije, pri Javni agenciji RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija).

Vlogo bo mogoče oddati preko posebne aplikacije, ki trenutno še ni na voljo. Aplikacija bo predvidoma vzpostavljena do 13. 2. 2022. Predvidevamo, da bo šlo za enako aplikacijo, kot je bila že na voljo za oddajo vloge za subvencije po Zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.  Vlogo boste lahko oddali do 28. februarja 2023 do 12.00. Po tem roku vloge ne bo več mogoče oddati, saj bo aplikacija neaktivna.

Vlogi za dodelitev pomoči za enostavno pomoč za gospodarstvo in osnovno posebno pomoč za podjetja boste morali priložiti obrazec s podatkom o ocenjeni višini pomoči za celotno upravičeno obdobje in v aplikaciji potrditi med drugim tudi naslednje izjave:

  •     da nabavljate energente pri dobaviteljih energentov kot končni odjemalec,
  •     da zoper vas ni na dan oddaje vloge uveden stečajni postopek ali postopek likvidacije in da nimate na dan oddaje vloge neplačanih zapadlih obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki znašajo 50 eurov in več, in imate izpolnjene obveznosti iz naslova predložitve vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjega leta do dneva oddaje vloge ter da v primeru, da ste v postopku prisilne poravnave, nimate neporavnanih davčnih obveznosti, na katere ne učinkuje postopek prisilne poravnave ter so nastale po začetku postopka prisilne poravnave,
  •     da skupna višina enostavne pomoči za gospodarstvo skupaj z drugimi pomočmi, prejetimi v skladu z oddelkom 2.1. začasnega okvira, ne presega 2 milijonov eurov,
  •     da skupna višina osnovne posebne pomoči za podjetja skupaj z drugimi pomočmi, prejetimi v skladu z oddelkoma 2.1. in 2.4. začasnega okvira, ne presega 4 milijone eurov,
  •     izjavo, s katero se zavezujete, da boste na zahtevo pristojnega organa predložil podatke in dokazila v zvezi z upravičenimi stroški ter da se strinjate, da se za namene nadzora pridobijo in preverijo podatki o dobavljenih količinah in cenah energentov za vas pri operaterjih in dobaviteljih,
  •     da ne spadate med odjemalce, kot jih določa 1.člen Uredbe o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema (Uradni list RS, št. 98/22 in 138/22) oziroma 1. člen Uredbe o določitvi cen električne energije (Uradni list RS, št. 95/22 in 98/22) in
  •     da za vas ne veljajo sankcije, ki jih je sprejela Evropska unija zaradi ruske agresije nad Ukrajino.

Pomembno! Vlogo bo moral digitalno podpisati zakoniti zastopnik društva ali zavoda (predsednik društva ali direktor zavoda), zato vam svetujemo, da v primeru, da zakoniti zastopnik kvalificiranega digitalnega potrdila še nima, da si ga uredi. Vloge ne bo mogoče podpisati po pooblaščencu.

V vlogi boste morali določiti vrsto pomoči za gospodarstvo, za katero uveljavljate pomoč in navesti podatek o ocenjeni višini pomoči za celotno upravičeno obdobje, ki bo izračunana s pomočjo spletnega kalkulatorja, objavljenega na spletni strani javne agencije SPIRIT Slovenija.

Vlogo boste lahko umaknili najkasneje do roka, ki ga bo na spletni strani objavila javna agencija SPIRIT. Umik vloge se odda elektronsko prek aplikacije. Vloge, ki ne bodo oddane preko aplikacije ne bodo upoštevane in bodo zavržene.
 
Kdaj lahko pričakujete prvo izplačilo?

Izplačilo bo do februarja 2024 v višini 80 odstotkov višine pomoči za posamezno izplačilo. Za vsak mesec upravičenega obdobja boste upravičeni do ene dvanajstine ocenjene višine pomoči celotnega upravičenega obdobja.

Prvo izplačilo sredstev pomoči za obdobje od 1. januarja 2023 do vključno 31. marca 2023 bo do 31. marca 2023. Naslednja izplačila za obdobje od aprila 2023 do decembra 2023 se bodo nakazovala mesečno, in sicer do 30. v mesecu za tekoči mesec. Za izplačila v obdobju od 1. julija 2023 do 31. decembra 2023 se bo poračun izvedel v letu 2024. 

Znesek v višini 20 odstotkov višine pomoči oziroma razlika do skupne višine pomoči bo upravičencem izplačan do 28. februarja 2024. 

Če se zgodi, da skupni znesek pomoči iz prejetih vlog presega 850 milijonov evrov, se višina pomoči vsem upravičencev sorazmerno zniža do skupne višine 850 milijonov evrov.

Izplačilo boste prejeli na transakcijski račun, ki ga boste javili ob oddaji vloge. Mora pa  bit odprt pri banki s sedežem v Republiki Sloveniji ali podružnici banke države članice v Republiki Sloveniji.
 
Obveznosti društva ali zavoda ob prejemu pomoči

Javna agencija SPIRIT bo lahko za namen izvajanja nadzora neposredno od upravičenca pridobivala dokazila, pojasnila in druge listine z namenom ugotovitve dejanske upravičenosti do pomoči.

V primeru, da se v postopku preverjanja s strani javne agencije SPIRIT ugotovi, da vam je bila pomoč odobrena oziroma izplačana neupravičeno oziroma v postopku naknadne kontrole pogojev za dodelitev pomoči za gospodarstvo ugotovi, da je bila pomoč odobrena oziroma izplačana neupravičeno, izda odločbo in naloži, da se vrne znesek neupravičeno prejete pomoči v 30 dneh od vročitve odločbe. Zoper odločbo ni pritožbe, možen pa je upravni spor. Po poteku roka za vračilo neupravičeno prejete pomoči se bodo morale plačati tudi  zakonske zamudne obresti.

V primeru, da vam je bila pomoč odobrena in izplačana, naknadno pa boste ugotovili, da do pomoči niste upravičeni, ker ne izpolnjujete pogojev oziroma vam je bila, glede  na dejanske nastale stroške, izplačana previsoka pomoč, morate o tem takoj oziroma najkasneje do 30. aprila 2024 obvestiti Spirit Slovenija.

Tudi tokrat pa velja, da v primeru odobrene pomoči poslovodstvu (npr. direktorju zavoda) ne boste smeli izplačati dela plače za poslovno uspešnost za leto 2023. Ta prepoved ne velja za izplačilo poslovne uspešnosti delavcem.

Spremljajte nas na Facebooku!


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.