Aktualno

Od srede pogoj PCT za vse. NOVOST: dodatna pojasnila MDDSZ

13. september 2021

Povezava do vira: https://www.cnvos.si/novice/2896/od-srede-pogoj-pct-za-vse-novost-dodatna-pojasnila-mddsz/

V sredo, 15. septembra, je začelo veljati novo pravilo, in sicer obveznost izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vse. Pogoj PCT morajo tako izpolnjevati vsi, ki opravljajo kakršnokoli delo, torej zaposleni, prostovoljci, študentje, ki delo opravljajo preko študentske napotnice, idr., in uporabniki vseh storitev – stranke, uporabniki, kupci ipd. Izjema pri izkazovanju pogoja PCT pa bodo nekateri uporabniki socialnih in humanitarnih programov. Vse osebe, ki opravljajo delo, lahko pogoj PCT, poleg dokazila o cepljenju ali prebolevnosti, izpolnijo z rednim tedenskim testiranjem ali samotestiranjem.

Vlada RS je med vikendom sprejela nov Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki bo začel veljati v sredo, 15. septembra 2021. Novi odlok spreminja do zdaj veljavna pravila o veljavnosti pogoja prebolevnosti, izpolnjevanja pogoja PCT in možnostjo samotestiranja.

Pogoj PCT morajo od srede izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v nevladni organizaciji. To velja tako za zaposlene, prostovoljce oziroma vse osebe, ki izvajajo delo na kakršnikoli drugi pravni podlagi, npr. po pogodbi. Delo tako lahko opravljajo le osebe, ki:

  •     so polno cepljene,
  •     so virus prebolele v zadnjih 6 mesecih,
  •     imajo negativni izid testa na virus, pri čemer veljavnost traja en teden, če se delavci v organizaciji delodajalca redno tedensko testirajo s hitrimi antigenskimi testi (HAG) ali redno tedensko samotestirajo  v enakih presledkih in podatke o testiranju vpisujejo v evidenčni list.

Odgovornost organizacije je, da poskrbi, da delo opravljajo le tisti, ki izkažejo negativni izvid oziroma so polno cepljeni ali prebolevniki. Če delavec obvezno testiranje odkloni, dela ne sme opravljati.

V tem primeru gre lahko za kršitev njegovih delovnih obveznosti, kar je lahko tudi podlaga za disciplinski postopek ali pričetek postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga na strani delavca. Več o tem si preberite tukaj. Opozarjamo tudi na možnost delavčeve odškodninske odgovornosti, kadar pri svojem delu ali v zvezi z delom namenoma ali iz hude malomarnosti povzroči delodajalcu škodo. V takem primeru jo je dolžan tudi povrniti.

Kako pogoj PCT izpolnjujejo tisti, ki delajo, a niso prebolevniki ali polno cepljeni?

Osebe, ki opravljajo delo v nevladni organizaciji, torej tudi prostovoljci, lahko pogoj PCT, v primeru, da niso prebolevniki ali polno cepljeni, izpolnijo z rednim tedenskim samotestiranjem.

POZOR: samotestiranje mora po novem potekati na delovnem mestu, torej v prostorih organizacije (npr. v eni od pisarn zavoda, prostoru društva), v okviru njihovega delovnega časa.

Stroške nakupa testa nosi NVO sama.

Po novem se morajo samotestirati tudi prostovoljci, ki le občasno opravljajo prostovoljsko delo. Pogoja PCT ni treba izkazovati prostovoljcem do dopolnjenega 12. leta starosti.

Navodila za samotestiranje

    Odgovorna oseba nevladne organizacije, npr. direktor zavoda, predsednik društva ali oseba, ki jo direktor oz. predsednik pooblasti, določi kraj in čas opravljanja samotestiranja za delavce. Samotestiranje mora potekati na delovnem mestu. Predlagamo, da za samotestiranje določite poseben prostor. Pomembno je, da poteka v enakih časovnih intervali, vsak teden v ponedeljek.
    Vsak delavec zase o samotestiranju izpolnjuje evidenčni list. Ta naj vsebuje tri polja:

  •         datum testiranja,
  •         rezultat testa (negativen ali pozitiven izvid) in
  •         podpis delavca, ki se je samotestiral.

    V primeru negativnega rezultata lahko delavec začne z delom. V primeru, da je delavčev test pozitiven, mora o tem obvestiti osebnega zdravnika.
    Samotestiranje se mora izvajati s HAG testi, ki so s strani proizvajalca namenjeni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil CE certifikat priglašenega organa s sedežem v EU. Teste za samotestiranje je mogoče kupiti v lekarnah.

Stroške testov za samotestiranje nosi delodajalec, razen v primeru, ko se oseba zaradi zdravstvenih razlogov ne sme cepiti. To oseba dokazuje s potrdilom zdravnika, v tem primeru pa stroške HAG testiranja krije država.

POZOR: Samotestiranje velja samo na delovnem mestu – za opravljanje dela.  Samotestiranje torej ne zadošča npr. za obisk kulturne prireditve.

Delavcu se prizna izpolnjevanje pogoja testiranosti tudi v primeru, ko je testiran tedensko s HAG testom, ki ni namenjen za samotestiranje – če testiranje opravi npr. v zdravstvenem domu.

Kako pogoj PCT izpolnjujejo uporabniki storitev?

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi uporabniki storitev in osebe, ki so udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti. To vključuje npr. udeležence kulturnih prireditev, organizirane športne vadbe, stranke v trgovini in uporabnike drugih storitev. Stroške testiranja nosijo uporabniki sami.

IZJEMA: Z rednim tedenskim samotestiranjem lahko pogoj PCT izpolnijo tudi osebe stare od 12 do 18 let, ki se udeležujejo v športnih programih ali športno rekreativni dejavnosti. Tako se lahko npr. športne vadbe v karate klubu udeležijo tudi osebe med 12. in 18. letom, ki se tedensko samotestirajo. Tako samotestiranje se izvaja v domačem okolju. Osebe teste pridobijo v lekarni na podlagi potrdila NVO, da pri njih opravljajo športno vadbo.

Pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati:

  •     uporabnikom, ki so mlajši od 12 let,
  •     v primeru nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami (živilske trgovine, lekarne izven trgovskih centrov in prevzemna mesta pomoči v obliki hrane, kot npr. humanitarna skladišča, razdelilnice hrane za uporabnike socialnovarstvenih programov itd.),
  •     v primeru zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe,
  •     v primeru zagotavljanja nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja, in
  •     uporabnikom nujnih postopkov na področju socialne in družinske problematike, katerih opustitev bi povzročila nastanek ali bistveno poslabšanje te problematike.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes, v torek, 14. 9.,  izdalo dodatno pojasnilo, v katerih primerih uporabnikom ni treba izpolnjevati pogoja PCT. Pojasnjujejo, da pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati za prevzem pomoči v obliki hrane s strani prejemnikov (najbolj ranljivih skupin). Prav tako izpolnjevanje pogoja ni obvezno za uporabnike v nujnih postopkih na področju socialne in družinske problematike, pri katerih bi opustitev vodila v nastanek ali bistveno poslabšanje njihove problematike. To pomeni, da boste organizacije morale v vsaki konkretni situaciji individualno presoditi, ali gre za nujno pomoč in ali bi opustitev te pomoči za uporabnika pomenilo poslabšanje njegove socialne ali družinske problematike.

Za uporabnike varstveno delovnih centrov, kriznih centrov in drugih  namestitvenih socialnovarstvenih programov pa velja, da morajo uporabniki pogoj PCT izpolnjevati ob sprejemu v namestitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je njihova odsotnost trajala več kot 48 ur. V tem primeru stroške testiranja uporabnikov nosijo organizacije same.

Kako preverjati izpolnjevanja pogoja PCT?

Preverjanje PCT-pogoja izvajajo odgovorne osebe, ki delo organizirajo ali izvajajo. Tako lahko npr. predsednik društva tudi pooblasti drugo osebo, da preverja pogoj PCT pri zaposlenih in prostovoljcih.

OBVEZNOSTI NVO:

  •     Na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT. Če imate ločen vhod za uporabnike in delavce, obesite obvestilo na obe mesti.
  •     Delavce obvestite o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT tudi na druge načine, na katere običajno poteka obveščanje v vaši organizaciji. To lahko storite z okrožnico, obvestilom na oglasni deski ali na sestanku, kjer delavcem, prostovoljcem in drugim, ki pri vas opravljajo delo, pojasnite pravila pogoja PCT in razložite način izvajanja samotestiranja v vaši organizaciji.
  •     Izpolnjevanje pogoja PCT pri delavcih morate preverjati ob začetku dela. To pomeni, da npr. vsak ponedeljek ob začetku dela zaposleni ali prostovoljci v posebnem prostoru v organizaciji opravijo test in izpolnijo evidenčni list oziroma predložijo potrebno dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.
  •     Izpolnjevanje pogoja PCT pri uporabnikih, strankah in tistih, ki so v okolju udeleženi občasno, morate preveriti pred začetkom opravljanja storitve oziroma vstopa v vaš prostor, z vpogledom v digitalno potrdilo, potrdilom o cepljenju/prebolevnosti ali izvidom testiranja. Več o izkazovanju pogoja lahko preberete tukaj.

Pogoj PCT lahko preverjate na podlagi:

  •     dokazila o negativnem testu PCR (ki ni starejše od 72 ur) ali HAG testa (ki ni starejše od 48 ur)
  •     digitalnega COVID potrdila s kodo QR
  •     dokazilom o cepljenju zoper covid-19 z dvema odmerkoma (oziroma enim v primeru cepljenja s cepivom Janssen)
  •     dokazilom o prebolevnosti oziroma pozitivnem testu PCR, ki ni starejše od 180 dni.


 


 

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.