Aktualno

POZIV ZA ORGANIZACIJE: IZOBRAŽEVANJE NA DELU

26. marec 2020

Povezava do vira: https://www.pina.si/wp-content/uploads/2020/03/Poziv-za-organizacije-Izobra%C5%BEevanje-na-delu.pdf

V sklopu projekta Social Innovators so partnerji iz različnih evropskih držav razvili model izobraževanja na delu v nevladnih organizacijah in organizacijah za mlade, s katerim želijo opolnomočiti bodoče delavce* s kompetencami za delo v nevladnem sektorju ter iskalcem prve zaposlitve ponuditi konkretna znanja in veščine specifičnih delovnih mest ter spoznavanje dela v nevladnih organizacijah.

ZAKAJ IZOBRAŽEVANJE NA DELU V NVO-JIH?V sklopu projekta smo izvedli raziskavo med 85 različnimi organizacijami iz Bolgarije, Hrvaške in Slovenije, ki je pokazala, da obstaja velika potreba po ustvarjanju novih delovnih  mest,  da  bi  lahko  organizacije  ohranjale  svoje  poslanstvo  ter  nadgrajevale svoje delo.Na  drugi  stranipa  je  delo  nevladnih  organizacij  dragoceno  za  mlade,  saj  z  delom  v slednjih  pridobijo  naslednje  kompetence,  ki  so  hkrati  tudi  zelo  iskane  pri  bodočih zaposlovalcih:želja po učenju,skupinsko delo,pisna komunikacija,kritično mišljenje,reševanje problemov.Organizacije imate s tem pozivom torej priložnost, da mladim ponudite izobraževanje na delu in jim predstavite svoje iniciative in programe, ki naslavljajo družbene izzive v Evropi danes. 1Uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni in veljajo enakovredno za oba spola.
Inovativni model izobraževanja na delu, ki smo ga zasnovali, simultano naslavlja izzive brezposelnosti mladihin nizko zaposlenost v nevladnem sektorju. Prepoznali smo vrzel človeških virov in zamujenih priložnosti za večji doprinos k družbeni transformaciji, kar poskušamo skozi izobraževanje na delu nasloviti. Izobraževanje na delu za mlade bo omogočilo priložnost za učenje z mentorjem, ki bo mlade peljal skozi proces in evalvacijo kakovosti dela ter izobraževanja na delu.KAJ VKLJUČUJE PROGRAM IZOBRAŽEVANJA NA DELU?Program je sestavljen iz štirih aktivnosti: spoznavanje nevladnega sektorja,opazovanje z udeležbo,testiraj svoje kompetence,naredi samin bo potekal v dolžini 80 ur.Predvidena je finančna kompenzacija za mentorja v višini 250 eurna izobraževanje na delu, v kolikor gre za ranljive ciljne skupine mladih pa 400 eur.KDO LAHKO SODELUJE?nevladne organizacije (društva, zavodi, socialna podjetja),javni zavodi (mladinski centri ipd.),start up-i na področju družbenih inovacij.Ena organizacija oz. druga oblika entitete lahko prijavi več mest za izobraževanje na delovnem mestu in zadolži več mentorjev.SE UDELEŽENCI PRIJAVLJAJO NA SPECIFIČNE POZICIJE ZA DELO  ALI  ZA SPLOŠNO DELO V NEVLADNIH ORGANIZACIJAH?Udeleženci bodo imeli priložnost za opravljanje izobraževanja na delu na terenu in bodo pridobili različne možnosti za pridobitev znanja in veščin v vaši organizaciji. Predlagamo nekaj možnosti za različne usmeritve, glede na tip izobraževanja, ki ga lahko ponudite: projektni sodelavec,administrator, komunikator, zagovornik,
koordinator programa,trener/izobraževalec.KAJ JE ODGOVORNOST MENTORJA? Želimo si, da vsaka organizacija izbere mentorja oz. več njih (maksimalno 5)za izobraževanjena delu. Mentor naj bo eden izmed zaposlenih v organizaciji oz. aktiven član organizacije. Mentorstvo definiramo kot učenje in razvoj partnerstva med tistim, ki ima izkušnje in tistim, ki se želi učiti.Odgovornosti  mentorja  vključujejo  udeležbo na   dvodnevnem   treningu (datum treninga bo zaradi trenutnih razmer sporočen naknadno in dogovorjen skupaj z vami)in razvoj programa izobraževanja na terenu,  ki  bo  prilagojen  na  potrebe  in  vire organizacije ter potreb udeležencev prakse. Z vsakim udeležencem bo podpisan razvojni načrt, izvedla pa se bo tudi evalvacija po koncu  izobraževanja  na  delu.  Udeleženci  bodo  delili  svoje  izkušnje  in  primere  ter kakšno podporo so pridobili.Na izvedbo izobraževanja na delu se lahko prijavite na  spletnem  obrazcu.Rok  za prijavo je 24. april 2020.Za dodatne informacije smo navoljo nainfo@pina.siali +386 40 697 325 (Maja Drobne, PiNA).

Spremljajte nas na Facebooku!


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.