Aktualno

Kako ustvariti dobro spletno vsebino?

21. januar 2020

Povezava do vira: https://www.cnvos.si/nvo-vseved/ali-veste-kako/ali-veste-kako-ustvariti-dobro-spletno-vsebino/

Ustvariti spletno mesto in vstopne strani je enostavno, pritegniti obiskovalce pa malce bolj zapleteno. Prepričljiva spletna vsebina je pomembna, da vaša stran izstopa.

1.  Spletna stran naj bo prilagojena vašim deležnikom. Premislite, kaj potrebujejo in iščejo.

2.  Vaša spletna stran naj izraža vaš stil, cilje, sporočila. Prilagojena naj bo vaši celostni grafični podobi.

3.  Spletna stran naj bo aktivna in posodobljena, redno dodajajte nove vsebine. To jo tudi umešča višje med rezultati iskanja.

4.  Prilagodite spletno stran mobilnim napravam – danes ogromno ljudi brska po spletu preko svojih mobilnih naprav in strani, ki temu niso prilagojene, bodo hitro zapustili.

5.  Vsebina naj bo enostavna
Spletni obiskovalci so po navadi v naglici. V kratkem času obiščejo več spletnih strani, da bi našli tisto, kar želijo. Spletne strani hitro preletijo in ocenijo ter gredo na druge odprte zavihke. Če jih na vaši spletni strani pričaka slaba, predolga in preveč zapletena vsebina, jo bodo kmalu zapustili. Zato je pisanje vsebine za spletno stran težko, saj morate z nekaj besedami povedati veliko, hkrati pa morate biti razumljivi. Pišite kratke in preproste stavke in uporabljajte vsem razumljive izraze.


6.  Najprej izpostavite bistvene informacije
Na vrhu spletne strani naj obiskovalca čakajo bistvene informacije, spodaj pa naj sledijo manj pomembne informacije. Pomislite, katere so tiste informacije, ki so ključne za obiskovalca vaše spletne strani in jih izpostavite tudi vizualno (vrh strani, večja pisava, podnaslovi, okvirčki, kratki odstavki …). Na svoji vstopni strani se držite glavnega sporočila, na podstraneh pa podajte podrobnejše informacije.


7.  Opremite jo s primernimi vizualnimi elementi
Uporabite slike, barve in zvok. Primerno izbrani vizualni elementi izboljšajo prvi vtis. Uporabite sodoben dizajn, video, velike slike in privlačne barve, prijazne očem (ne fluorescentne barve, saj jih ne morete dolgo gledati in so moteče). Naj vaša spletna stran ne izgleda, kot da ste jo oblikovali leta 2001 in nikoli več posodobili.


8.  Vsaka podstran naj bo premišljena
Pomembno je, da so poleg vstopne strani tudi vse podstrani vaše spletne strani spisane in oblikovane enako skrbno kot vstopna stran.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.