Aktualno

Prvi rezultati spremljanja vključevanja NVO v izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost

7. september 2017

Povezava do vira: www.cnvos.si/article/id/15669/cid/74

CNVOS objavlja prve rezultate spremljanja izvajanja programa Lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Več kot 250 nevladnih organizacij z območja 34 slovenskih LAS (lokalnih akcijskih skupin) nam je opisalo svoje izkušnje z vključevanjem v partnerstvo LAS, sprejemanjem strategij lokalnega razvoja ter prijavljanjem na javne razpise LAS.

V prvem vmesnem poročilu, kjer so nam odzive več kot 250 nevladnih organizacij z območja 34 slovenskih LAS pomagala zbrati regionalna stičišča NVO in Društvo za razvoj slovenskega podeželja, so predstavljeni pogledi in izkušnje nevladnih organizacij z izvajanjem Lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Gre (samo) za prvi korak analize. V poročilu so na kratko predstavljena stališča NVO o učinkovitosti različnih vidikov programa: od začetnih procesov sestavljanja lokalnih partnerstev, organizacije LAS in procesov sprejemanja strategij lokalnega razvoja, do izvajanja javnih razpisov LAS za sofinanciranje projektov oziroma operacij v okviru programA.

Pridobljeni odzivi kažejo, da so dosedanje izkušnje NVO različne. Nekatere vidike programa pretežno ocenjujejo kot uspešne oziroma ustrezne (npr. organizacijo LAS, delo vodilnega partnerja, primernost njihove vloge v projektih), medtem ko nekatere druge ocenjujejo za bolj problematične (npr. razpisne zahteve, kompleksnost postopkov, (ne)možnost vplivanja na odločitve v LAS, zahteve po velikih finančnih kapacitetah ipd.). O nekaterih, kot so zastopanost interesov NVO v LAS in ustreznost obveščanja ter promocije različnih aktivnosti LAS, pa je prevladujoče mnenje, da so delno ustrezni. 

Predstavitev stališč NVO o njihovem vključevanju v izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. 

 http://www.cnvos.si/UserFiles/File/NOVICE/REZULTATI%20SPREMLJANJA%20VKLJUCEVANJA%20NVO%20V%20CLLD.pdf

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.